קוסם לעולם אינו מאחר

כל אחד מאתנו הוא קוסם לפעמים. גם אני הייתי אתמול כזה, ולא בגלל שום דבר שאמרתי, אלא רק בגלל הטיימיניג.

חבר ביקש שאצטרף לזום מאד מקצועי בתחום שאין לי בו כמעט רקע, דווקא בגלל שאין לי בו כמעט רקע… הוא חשש שהשיחה תהיה סוערת וחסרת תכלית, שזה שילוב מסוכן, ואמר שישמח ל"עין חיצונית".

חצי שעה לתוך השיחה, כל הדעות כבר ברורות גם בלי להבין את התוכן עד הסוף. אני מחליט לדבר בפעם הראשונה ואומר "אם אני מבין נכון את מה שעלה עד עכשיו, אלו שלוש האפשרויות שאתם רוצים לבחור ביניהן". שלוש דקות אחר כך הסתיימה השיחה ויכולתי להתפנות לדברים החשובים הבאים (קיפול כביסה, לא משהו מרגש באמת).

תוך כדי הקיפול ניסיתי להבין אם באמת תרמתי להבנת האפשרויות ועניתי לעצמי שלא. הם כנראה יכלו לעשות את זה טוב ממני. התרומה שלי היתה רק בתיזמון – לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי בשיחה. וזה הזכיר לי את גנדלף הקוסם.

גנדלף הוא הקוסם (או ליתר דיוק – אשף, Wizard) המפורסם ביותר בסדרת הספרים והסרטים של ההוביט ושר הטבעות. רן שטרנין הזכיר לי לאחרונה את הציטוט הנפלא של גנדלף: "קוסם לעולם אינו מאחר, וגם אינו מקדים. הוא מגיע בדיוק כשהוא מתכוון". גרסת המקור היא:


A wizard is never late, nor is he early, he arrives precisely when he means to!

בתוכנה זה אפילו עוד יותר נכון. אשף תוכנה הוא תוספת לממשק המשתמש שמובילה אותנו על פני רצף של שלבים קטנים כדי לקצר לנו זמנים ולפשט פעולה שיכולה להיות מורכבת. העניין הוא שלפעמים האשף נפתח מיד עם עליית האפליקציה או האתר, כשאני עדין לא יודע איזו עזרה אני צריך (ואז אני סוגר אותו מיד), או שאני צריך לפתוח אותו בעצמי (ולרוב אני בכלל לא יודע שהוא קיים). אשף טוב מופיע בדיוק כשצריך אותו – לא לפני ולא אחרי. טיימינג.

אגב, במקור הביטוי Wizard היה כינוי למשתמש מומחה, והוא עבר להיות כינוי למרכיב התוכנה המקביל בעקבות ספר בנושא תיכנות של MIT, שעל הכריכה שלו היה הציטוט:

A computational process is indeed much like a sorcerer's idea of a spirit

לא פלא שגם מיקרוסופט בחרה בדמות של מרלין הקוסם כאחת מדמויות האשף של אופיס, לצד המהדק האייקוני.

אשף טוב חייב לעשות קסמים, אבל הוא גם צריך לדעת מתי להופיע – רגע לפני קיפול הכביסה.