הקושי בעבודה מבוזרת תלוי גם בתרבות הארגונית של כל חברה

גם אתם עבדתם הרבה מהבית בחודשים האחרונים? אתם כמובן לא לבד – מדובר באחת ההשפעות הדרמטיות ביותר של מגפת הקורונה על עולם העבודה ועל הכלכלה העולמית. בכל מדינה שבה הוכרזו מגבלות תנועה והתקהלות הפסיקו מיליוני אנשים להגיע למרכזי הערים ולמקומות העבודה, ובמקביל התפתחה פרקטיקה חדשה של עבודה מהבתים, שמתבססת במידה רבה על תקשורת מקוונת.

השינוי הוא כל כך עמוק עד שיש הסכמה בין עתידנים לבין חברות הייעוץ הגדולות על כך שעולם העבודה לא יחזור להיות כפי שהיה לפני עידן הקורונה. הוול סטריט ג'ורנל אפילו הציג את השאלה: כשיגיע הזמן לחזור למשרד – האם הוא עדין יהיה שם?

לאורך חודשי המשבר נאספו כבר נתונים רבים לגבי המעבר לעבודה מהבית, על סמך ראיונות עם מנהלים, עובדים ואנשי HR  ועל סמך נתונים שנאספו מפלטפורמות של תקשורת דיגיטלית, למשל כאן וכאן.

גובשו גם לא מעט המלצות לגבי ההתאמות שחברות צריכות לעשות כדי להמשיך לפעול ולצמוח במציאות החדשה של עבודה מהבית, ואחרים, מכיון שברור כבר עכשיו שחלק מהחברות ומהעובדים יעדיפו גם לאחר המשבר להמשיך ולעבוד מרחוק, גם בסקטורים שלא רגילים לכך, כמו המגזר הציבורי.

השינוי השפיע גם על גופים סגורים יחסית, שחלק ממערכות המידע שלהם מנותקות מהאינטרנט מסיבות של אבטחת מידע או פרטיות, כמו בנקים, תשתיות קריטיות וארגונים בטחוניים – עבורם מדובר בשינוי תרבותי ותפיסתי הרבה לפני שמדובר באתגר טכנולוגי או לוגיסטי.

הזדמן לי להשתתף במספר מפגשים בנושא הזה בדיוק, ונזכרתי בתרשים האגדי מ- 2011 של Manu Cornet שמציג את המבנה הארגוני של ענקיות הטכנולוגיה כמייצג את התרבות הארגונית שלהן. אז החלטתי לבדוק עבור ארבע מענקיות הטכנולוגיה אם יש קשר בין התרשים הזה לאופן שבו הן התמודדו עם הצורך לעבור לעבודה מרוחקת. הנה כמה דוגמאות מקצוות שונים של הקשת

אפל

המבנה הריכוזי של אפל בתרשים התייחס במקור למיקומו הקריטי של סטיב ג'ובס בחברה, אך נכון במידה רבה גם כיום, כאשר טים קוק עומד בראשה, מכיון שהגישה הריכוזית טבועה עמוק בחברה.

ב- 6 במרץ פנה קוק אל עובדי החברה, כינה את משבר הקורונה "אירוע חסר תקדים" ו"רגע מאתגר", והציע לעובדים ברוב המשרדים בעולם לעבור לעבודה מהבית, אם התפקיד מאפשר זאת. בכך הוא הרחיב את היקף העבודה המבוזרת שהתחילה במשרדים של סיאטל וקליפורניה. קוק הדגיש שהחברה פועלת להפחתת הצפיפות במשרדים שנותרו מאויישים ולהבטחת תנאים בטוחים למי שיגיע למשרד. הוא גם הצהיר שעובדי שכר שעה במשרדים שנפגעו ימשיכו לקבל שכר, כפי שבוצע גם באמזון, גוגל ופייסבוק.

בפועל, במהלך התקופה מאז ההכרזה צצו לא מעט דיווחים על כך שמגבלות אבטחה והנחיות סותרות לגבי השאלה אילו משימות ניתן לבצע מרחוק מקשות על עבודה מהירה ואפקטיבית מרחוק. הסודיות, האיסור על הוצאת ציוד ללא אישור, ההגבלה על הוצאת מוצרי תוכנה בפיתוח אל מחוץ לקמפוס ומנגנוני הבקרה הנוקשים של אפל מהווים כמובן מגבלות משמעותית. למעשה, רק עובדים בודדים מאד מורשים לעבוד מרחוק על מוצרים עתידיים, וגם זאת תחת פיקוח הדוק. מעבר לכך, גם תרבות הפגישות הפרונטליות והמצגות הנהוגה בחברה מהווים אתגר לא קטן כאשר רוב העובדים נמצאים מחוץ לקמפוס.

לא מפתיע, אם כן, שאפל מתכננת להתחיל להחזיר עובדים למשרדים בארצות הברית כמה שיותר מהר, אולי כבר במהלך חודש מאי, לפחות חודש לפני גוגל, פייסבוק ורבות אחרות!

אפל לא התייחסה עדין באופן מוצהר לגבי השלכות לטווח הארוך על העבודה מרחוק, אבל אין ספק שבמקרה שלה מדובר בנושא ששווה לעקוב אחריו.

פייסבוק

פייסבוק פירסמה כי כ- 95% מתוך למעלה מ- 48,000 העובדים שלה עבדו מהבית במהלך הרבעון הראשון של 2020. זה נתון לא מפתיע בכלל בהתחשב בכך שמדובר בחברה שמבוססת ברובה על פתרונות תוכנה, ושהתרבות הארגונית בה היא רשתית מלכתחילה.

גם אופי המוצרים שלה וגם הנסיון הקודם בעבודה שיתופית מבוזרת הקלו מאד על פייסבוק ליישם את הנחיות הריחוק והסגר במשרדים השונים. למעשה, בשעה שחברות רבות אחרות הודיעו על פיטורים של עובדים, פייסבוק הצהירה שהיא מתכננת לגייס עוד 10,000 עובדים עד סוף השנה.

פייסבוק מתכננת להתחיל לחזור למשרדים ב- 6 ביולי (אחרי סוף השבוע של יום העצמאות של ארה"ב), אבל כבר הודיעה לעובדים שירצו להמשיך לעבוד מהבית שיוכלו לעשות זאת עד סוף השנה. החברה אפילו ביטלה את כל האירועים הגדולים שלה עד יוני 2021. צוקרברג גם אמר שבמסגרת האיוש ההדרגתי של המשרדים תינתן עדיפות לעובדים שאין להם את הגמישות לעבוד מרחוק.

אבל מה לגבי השלכות לטווח הארוך? אין עדין קו ברור בנושא, אבל ברוח המהלכים שבוצעו עד כה נראה שפייסבוק נמצאת בנקודת התחלה מצוינת לקראת השלב הבא.

גוגל

גם גוגל, על המבנה המטריציוני המורכב שלה, מורגלת בתהליכי עבודה רשתיים שמחייבים תיאום וסינכרון בין צוותים ועובדים שאינם נמצאים בהכרח באותו מיקום פיזי ואינם מסודרים במבנה היררכי. זו הסיבה שגם היא עברה בצורה מהירה יחסית למתכונת עבודה אפקטיבית מרחוק. המנכ"ל, סונדאר פיצ'אי כתב לעובדים שהחברה תתחיל לחזור בהדרגה לעבודה במשרדים ביוני, ותתחיל ב- 10-15% איוש. רוב העובדים עדין יידרשו להישאר בבתים עד סוף השנה, ולהגיע במקרים חריגים בלבד.

גוגל הכריזה על ה- 22 במאי כיום חופשה לכלל העובדים, לטובת הפגת המתח ומתן עדיפות לדאגה לרווחה האישית של כל אחד מהעובדים. נשמע לי כמו צעד חשוב בכיוון הנכון.

גם גוגל לא הכריזה עדין על מהלכיה לטווח הארוך, אבל אין ספק שיש לה את כל הכלים הטכנולוגיים כדי לבחון את האפקטיביות של העבודה במתכונת החדשה ולהחליט באילו תפקידים או משימות ניתן להפוך את האילוץ הזמני לחלק מאידיאולוגיה קבועה גם אחרי המגפה. מעבר לכך – גוגל מבינה גם היא ששינוי כזה יאפיין את כל החברות הגדולות, כך שמעניין יהיה לראות את המוצרים המשודרגים שהיא תספק לצרכי העבודה החדשים מרחוק.

טוויטר

טוויטר לא זכתה להיכלל ב- 2011 בתרשים של Cornet, אך הגישה שלה היא אולי המעניינת ביותר, אז נתעכב גם עליה.

החברה של ג'ק דורסי היתה בין הראשונות להקפיא פעילות "לא הכרחית" ולאחר מכן לקרוא לעובדיה לעבוד מהבית ברחבי העולם. אך כפי שפורסם בבלוג של החברה לאחרונה – היא ממש לא מתכוונת להיות בין הראשונות לחזור. למעשה, טוויטר מציגה חזון ייחודי וברור של מתכונת העבודה העתידית שלה.

חזרה לעבודה במשרדים – לא לפני ספטמבר 2020. כך גם לגבי נסיעות עסקים.

פתיחת המשרדים היא החלטה של החברה, אך הגעה אליהם היא החלטה אישית של כל עובד.

למעשה, מבחינת החברה – העובדים יכולים להמשיך לעבוד מהבית לנצח!

היות שהתמקדתי בקשר בין התרבות הארגונית לבין האופן שבו החברות רואות את עתיד העבודה מהבית, הגישה של החברה אינה מפתיעה כלל על רקע העובדה שזו התרבות הארגונית המוצהרת שלה. לפחות נכון לעכשיו, נראה שטוויטר היא החברה עם סיכויי ההשתנות וההתאמה הגבוהים ביותר לעולם העבודה מרחוק מבין החברות הגדולות.

לעבודה מחוץ למשרדים יש השלכות רבות נוספות, מלבד על התרבות הארגונית: אתגרים דרמטיים נושא הגנה על המידע ואבטחת סייבר, תפיסות ניהול חדות, השפעות על התחבורה, הכלכלה שסביב מרכזי הערים ועוד. כל אחד מאלו שווה פירוט נפרד – בהזדמנות.

מה שברור הוא שרוב החברות עדין לא יודעות לגמרי איך ייראה באמת "היום שאחרי", כך שצפויות לנו כנראה עוד הפתעות ושינויים בהמשך.

מי שמראש היו לו הרבה פחות ספקות בנוגע לעבודה מהבית הוא מאט מולנווג, ממייסדי WordPress, והמנכ"ל של Automatic, שכל כח האדם שלה עובד בצורה מבוזרת. ממליץ בחום להקשיב לארבע הדקות הבאות בפודקאסט של TED מהתקופה שלפני הקורונה – הדברים יהיו נכונים גם ובעיקר בשנים הבאות.

עד כאן להפעם.