אל תדאגו, זו לא תיאורית קונספירציה ואני לא חושב שאנחנו חיים בתוך מטריקס או שמישהו אחר מושך בחוטים של כולנו. ויחד עם זאת, מה שטוב לצוותים רפואיים בטנזניה טוב לכולנו ואפילו נמצא ממש כאן, מתחת לאף של כולנו.
התחלתי את הבוקר בהשלמה של מצגת להרצאה קרובה. אחרי כמה דקות מקבל טלפון מאשתי עם בקשה פשוטה. לפחות כך חשבתי. שואלת אם אני יכול לשלוח לה במייל פרו-סמינריון שהיא כותבת, שנמצא על הלפטופ שלה.
ניגש ללפטופ – נעול. מקבל ממנה את הסיסמא – אי אפשר להקליד, המקשים לא מגיבים. מנסה כמה תנועות אינסטינקטיביות כמו שינוי שפה , כיבוי והדלקה, הפעלת מקלדת על המסך – אין שיפור במצב החולה.
אוקיי, צריך לעבור ממערכת 1, האינסטינקטיבית והמהירה, למערכת 2, שמחפשת נתונים ועובדת לאט.
ניגש ללפטופ שלי, מחפש סרטונים שמסבירים מה לעשות.
אולי כפתור ה- NumLock לחוץ? יכול להיות, אבל בלפטופ שלה אין כפתור כזה
אולי קיצור מקלדת למי שאין לו כפתור כזה? לא עובד
צריך להחליף את ה- PIN. בשביל זה צריך להכנס לחשבון מיקרוסופט. מה הסיסמא שלו? מוצא
הקוד לאישור הפעולה נשלח למייל שלה. איך נכנסים לשם? מוצא
נכנס ללפטופ, שולח את הפרו-סמינריון וצוחק!
את הפרו-סמינריון היא כותבת על החשיבות של סימולציות בהכשרה של צוותים רפואיים במחלקות לידה בטנזניה – חלק מפרויקט שהיא מקדמת במסגרת התפקיד בעבודה. כתוב שם שיש הוכחות מחקריות רבות על החשיבות של יישום סימולציות רפואיות בחיזוק תחושת בטחון, חוסן וידע של רופאות ומיילדות.
סימולציות ומרכזי סימולציה מהווים סביבה מוגנת שמאפשרת שילוב בין תיאוריה ופרקטיקה. הם מאפשרים גם לאנשי מקצוע ותיקים להתנסות בתרחישים שונים, כולל כאלו שבשגרה הינם נדירים יותר או מורכבים יותר. האפשרות לחזור על התהליך, לנטר ולמדוד את יכולת הביצוע ולקבל פידבק הם בעלי ערך עצום. כאשר מדובר בהליך רפואי שיכול להסתבך בכל רגע, כמו לידה, כל שיפור בכישורי הצוות הוא דרמטי.
התפלאתי לקרוא שהערכות של ארגון הבריאות העולמי הן שאחוזים משמעותיים ממקרי המוות של יילודים ואמהות במהלך לידה ניתנים למניעה, בין היתר על ידי שיפור איכות הטיפול. אנחנו נוטים לחשוב על פערים בתקציב וציוד, אבל ידע ובטחון של אנשי המקצוע משמעותיים לפעמים עוד יותר.
אז למה צחקתי אחרי שהקדשתי 40 דקות למשימה מעצבנת ולא מתוכננת? כי קיבלתי סימולציה בחינם. קיבלתי הזדמנות לפתור אתגר בסביבה מוגנת (הרי ידעתי שבסוף אצליח) שבסופה הרגשתי מסוגלות לפרוץ כל מחשב! אם תרצו – חדר בריחה דיגיטלי.
התרומה שלו היא לא בכך שהוא מכין אותי לתקלה הספציפית שפתרתי, אלא להתמודדות עם המצב הבא שבו המחשב לא שומע להנחיות שלי, והקושי המרכזי הוא תיסכול והיעדר "הוראות הפעלה" אפקטיביות.
התרומה האמיתית של סימולציות בחיים המקצועיים היא לא רק התרחיש המקצועי, אלא כל מה ש"מסביב" – עבודת צוות ותקשורת בצוות רפואי או סבלנות ונחישות בחיים האישיים. סימולציות כאלו קורות לנו כל הזמן, רק צריך לזהות אותן ככאלו כדי להמשיך ולהשתפר.
שלא נדע עוד NumLock.
עד כאן להפעם.