מה עושים עם כתם שנוצר מנזילת שמן בחניה? תלוי את מי שואלים.
במפגש השבועי עם עזי הוא הכיר לי את קבוצת הפייסבוק שלא ידעתם שאתם רוצים להצטרף אליה – ע.ז.ב. באמאש'ך (עשה/י זאת בעצמך). למעשה, יכול להיות שאתם כבר נכללים בין מעל 256 אלף החברים בקבוצה, שמשתפים ידע ורעיונות בנושאי עשייה, יצירה, שיפוץ ותיקונים במו ידיכם.
למרות שעל פי כללי הקבוצה היא לא מיועדת לשאלות בנושאי נקיון ובישול – הנה אחד הפוסטים עם שאלה שהעלתה חגית לפני מספר שנים, והיא קשורה לפחות לאחד מהם: איך אני מורידה כתם כתוצאה מנזילת שמן בחניה?
מסע בין התגובות לפוסט הוא בעצם המחשה של אחד העקרונות הכי חשובים בפתרון בעיות: אין דרך אחת, ולמעשה גם אין כיוון אחד לפתרון! יש קשת שלמה של כיוונים אפשריים, ותחת כל אחד מהם יש יותר מאפשרות אחת.
רוצים דוגמאות? בבקשה. נתחיל בכיוונים הסטנדרטיים:
יש את אלו שמציעים את מסירי השומנים התעשייתיים (חסכתי לכם את השמות)
אחרים מציעים מסירי שומנים תוצרת בית – קולה, חלב, אבקת כביסה, חומצת מלח, שתן (?) ואפילו דלק, כי "דלק אוכל שמן"…
מה עם שטיפה? גרניק, צינור מים, קומקום רותח וסבון כלים
כיוון אחר הוא שפשוף – פשוף עם חול, עם מטאטא כביש, נייר זכוכית, לשפשף גירים מעל הכתם
יש מי שמציעים פתרונות ספיגה שונים – חול ים יבש, נסורת, קמח או לחילופין – להבעיר באש את הכתם
אבל יש כיוונים יותר מפתיעים:
תשאירי את הלבנים כמו שהם, למה להחליף? הרי השטח משמש לחניה בלבד
תהפכי אותם, כך שהחלק התחתון יהיה כלפי מעלה
תשני את הכתם לצורה אחרת
תתקני את האוטו
ואפילו תחליפי אוטו
למרות כל אלו, התגובה שהכי הצחיקה אותי היתה של חגית עצמה: "תודה, אנסה את כל האופציות שעלו כאן". טוב, זה יכול להיות קצת בעייתי…
יש לא מעט אפשרויות להתמודדות עם בעיה: למנוע אותה מראש, לצמצם את ההשפעה שלה, לתקן נזק בדיעבד ועוד. אפשר להשיג כל אחד מאלו על ידי שימוש במשאבים קיימים או חדשים, על ידי שינוי בתהליך העבודה או על ידי טכנולוגיה.
בסדנאות חדשנות לומדים כל מיני שיטות להעלאת רעיונות מגוונים, אבל בקבוצה הזו, שמבוססת על חכמת ההמונים (באמת המונים!) – כנראה ששאלה פשוטה כמו כתם שמן בחניה תציף בכל מקרה מגוון רחב מאד של כיוונים ושל פתרונות מעשיים. נשאר החלק המורכב שבו צריך לבחור את המבטיחים ביותר, כי מה לעשות, אי אפשר לנסות את כולם.