לרגל יום השפה העברית – מה הקשר בין שמות עט לאופנה? הנה סיפור קצר שמסביר.
את אליעזר בן יהודה, מחייה השפה העברית ומי שחיבר את המילון העברי הראשון, לא צריך להציג. רבים גם מכירים את אשתו השניה, חמדה בן יהודה, שעזרה לו בפרויקט מילון בן יהודה ואף המשיכה בו לאחר מותו.
אבל הנה פרט מעניין לגבי חמדה – היא זו שהמציאה את המילה העברית "אופנה" (או כפי שהיא כתבה זאת במקור בכתיב חסר: אפנה). לא רק שהיא המציאה את המילה, חמדה בן יהודה היתה גם עיתונאית האפנה העברית הראשונה, שכן היא כתבה טור שבועי בנושא בעיתון "השקפה" שאותו ערך אליעזר, ובהמשך גם היא לתקופה קצרה.
את הטור היא פרסמה תחת שם העט "שושנה לבנה", ולא תחת שמה האמיתי. כבר כתבתי על הסיבות השונות לכך שסופרות וסופרים משתמשים בשמות עט.
בנוסף, היא ייסדה גם את המדור "מכתבים למערכת", ובו כתבה תחת שם עט אחר – "חידה" – על נושאים יומיומיים ואנושיים, כמו תלאות החלוצים והחלוצות, חיי הפועלת העבריה בארץ ועוד.
האם הסיבה לבחירת שמות העט היתה כדי לאפשר עיסוק במספר נושאים שונים? אולי כדי להסתיר את הקשר לבעלה, שערך את העיתון? אינני יודע. בכל מקרה כתיבת נשים באותה עת היתה נדירה מאד, ובמקרים רבים נשים העדיפו אף לאמץ שמות עט גבריים, אך לא נראה שזה היה המקרה. בן יהודה היתה פעילה מאד בנושא עידוד השכלת נשים ויצירת שיוויון זכויות עבורן, או בשפתה: שיווי זכויות.
ואם אתם כבר מתרשמים מהחשיבה הלא שגרתית של חמדה בן יהודה, אתם מוזמנים לקרוא איך התרשמה אשת האפנה העברית הראשונה מהביקור בסינמטוגרף, הלא הוא הקולנוע.