השבוע נחגוג יום הולדת להנרי גאנט, מי שנחשב לממציא של "תרשים גאנט", אחד מכלי התכנון המפורסמים ביותר בעולם בכלל ובניהול פרויקטים בפרט. זו הסיבה שחשבנו שיהיה נכון שנתכונן ליום ההולדת די זמן מראש לפי גאנט מסודר.
תרשים גאנט, או כמו שהוא מוכר באנגלית Gantt chart, מציג על ציר זמן רצף של פעילויות וכמה זמן נדרש לכל אחת מהן. בנוסף, אפשר לכלול בתרשים פרטים חשובים נוספים כמו קשר בין הפעילויות (למשל פעולה שתלויה בסיום פעולה אחרת), משאבים שנדרשים לטובת כל פעולה ועוד.
גם עבור מי שעדין לא נתקל בתרשים לפני כן, המבנה הבסיסי שלו קל מאד להבנה, וזו אחת הסיבות להצלחה הגדולה שלו כבר מעל 100 שנים. אפשר למצוא גרסאות שונות של התרשים ותוכנות רבות ליצירה וניהול של גאנטים, כך שהוא כנראה ימשיך להיות אתנו עוד זמן רב.
הנה כמה דברים שאני לא הכרתי על גאנט ועל התרשים, וחשבתי שתשמחו לדעת כשאתם חוגגים לו ב- 20 במאי, כמו בכל שנה.
גאנט לא היה הראשון שהכין תרשימי גאנט
תרשימים שונים להצגה ויזואלית של נתונים נמצאים בשימוש כבר אלפי שנים, ופרויקטים מורכבים זו לא המצאה חדשה – מישהו הרי בנה את הפירמידות ואת החומה הסינית.
ובכל זאת, הראשון שיצר תרשימים שניתן להציג בהם רצף פעולות על ציר זמן היה המהנדס הפולני קרול אדמייצ'קי. הוא קרא לתרשימים האלו הרמונוגרמות, מכיון שכאשר הוא ערך תצפיות במפעלים בפולין הוא הגיע למסקנה שהיעילות הנמוכה שלהם לא נובעת מעצלות אלא מחוסר הרמוניה בין הפועלים וחוסר סינכרון בין שלבי הייצור.
ההרמונוגרמות הראשונות נבנו מרצועות נייר, שכל אחת מהן ייצגה שלב בייצור, ואפשר היה להזיז אותן כדי כדי לתאר את הציר הקריטי של התהליך השלם. הדוגמא בתמונה היא מתוך הספר של אדמייצקי, ולמי שרוצה להעמיק – יש הסברים עליה באתר של ארגון הפרויקטים הבינלאומי PMI.
למרות זאת, מי שזכה שהתרשים ייקרא על שמו הוא דוקא המהנדס האמריקאי הנרי גאנט, שעסק גם הוא במחקרי יעילות במפעלים. אגב, בפולין אפשר להיתקל עד היום בשם "לוח הזמנים של אדמייצ'קי" לצד "תרשים גאנט", אבל כנראה רק שם…
התרשימים של הנרי גאנט בכלל לא היו תרשימי גאנט
בדיוק כך! מבחינה חיצונית חלק מהתרשימים שיצר הנרי גאנט דומים לאלו שאנחנו מכירים היום, אבל גאנט בכלל לא עסק בתכנון רצף משימות. בדוגמא הזו אתם יכולים לראות, למשל, מדידה של יעילות העבודה של נשים במפעל (אפשר לזהות את השמות, ורמות היעילות השונות קיבלו צבעים או סימנים ייחודיים).
הדוגמה הזו היא של מדידת ההשפעה של תמריצים לעומת עונשים על עבודת פועלים גברים. הצבע השחור מציין בונוס, וגאנט הראה בדרך זו שקבלת בונוס הופכת עם הזמן למצב הרגיל.
מי שליטש את התרשים כך שיהיה דומה למה שאנחנו מכירים היום והפך אותו לנפוץ מאד היה אמריקאי אחר, הנרי קלארק, אבל זה כבר קרה ב- 1942 אחרי מותו של גאנט עצמו.
תכנית החומש הראשונה של ברה"מ התבססה על תרשים גאנט
התכנית הכלכלית הראשונה של ברית המועצות הקומוניסטית נכתבה בהוראתו של המנהיג הראשון שלה, לנין, ואושרה ב- 1928 על ידי מחליפו סטלין. היא כללה מספר רב של פרויקטים שנועדו לחולל מהפכה בייצור התעשייתי הסובייטי בשנים 1929-1934. בפרויקטים נעשה שימוש רב מאד בתרשימי גאנט, מכיון שהעבודה ברוב המפעלים עד אז היתה לא לגמרי ממוכנת ובוודאי לא יעילה. התכנית נחשבה להצלחה ובפועל הסתיימה שנתיים לפני הזמן – ממש שברו את הגאנט…
מי ששכנע את הרוסים להשתמש בתרשימים היה ולדימיר פולאקוב, שותפו של גאנט, שהוכיח כבר בפיילוט שעשה במפעל הראשון עליה של 400% בתפוקה. מרשים!
במקורות מסוימים כתוב שגם תכנית החומש כולה נכתבה על גבי גאנט. לא מצאתי לזה הוכחות אבל תודו שזה יכול להיות סיפור נחמד.
אם שמתם לב, בגאנט שלי לפוסט הזה מתוכנן גם שלב של עדכונים ותיקונים אחרי המשובים שלכם, אז כתבו לי, ואני אעלה אותם אחרי יום ההולדת.
רוצים לבנות גאנט? יש הרבה אתרים חינמיים (וגם בתשלום) שמאפשרים להכין תרשים שישרת אתכם. את הדוגמא של יום ההולדת של גאנט בניתי באתר tomplanner.com.
אם אתם מחפשים תבניות לפאואר פוינט, אקסל ועוד – יכולים למצוא כמה נחמדות גם באתר של aha.io.
עד כאן להפעם.