מה חסר במסמך שלי?

כשאני בירושלים, קל לי לראות מה חסר בסביבה היומיומית שלי, שרובה מתרכזת באיזור המרכז: מגוון עצום של דמויות מרקעים שונים, אווירה ייחודית וגם קור… צריך נקודת ראות שונה כדי לראות מה חסר אצלנו.

אתמול העברתי בבית החולים הדסה עין כרם סדנה בנושא שימוש בבינה מלאכותית לארגון נשות הדסה, ובמיוחד לצוות הכותבות המוכשרות. אחת השאלות הטובות (והרגישות) של אנשים שיודעים בעצמם לכתוב טקסטים ברמה גבוהה היא למה שנצטרך בינה מלאכותית? יש את התשובה הקלה (מדי): כדי לעשות את מה שאנחנו עושים מהר יותר וטוב יותר.

אני מעדיף תשובה אחרת: כדי לזהות מה חסר אצלנו. כשנוסיף את המרכיב הזה – נוכל ליצור דברים חדשים לגמרי. הבינה המלאכותית יכולה לעזור לנו לזהות מה חסר – משם תחליטו כבר לבד אם לתת לה להמשיך לכתוב או לנצל את הידע שלכם ולכתוב בעצמכם.

איך זה עובד? מבקשים מהבינה המלאכותית לייצג נקודת ראות שונה, למשל של הצרכן של הטקסט שאתם כותבים – לקוח של השירות שלכם, מנהל שאליו אתם מפנים בקשה, מתנדב שאתם רוצים לרתום לפעילות וכו'. עכשיו, כשעומד לרשותכם עוזר לא-משוחד, בקשו ממנו לקרוא את מה שכתבתם.

באופן אינטואיטיבי, כשאנחנו מעלים קובץ או טקסט לאחד מיישומי הבינה המלאכותית אנחנו מתחילים בבקשה "סכמי עבורי את הטקסט". זה בסדר בתור צעד ראשון, אבל הנה הצעה לשאלה מתוחכמת יותר: אילו היית קורא את הטקסט הזה בתור הצרכן שלו – מה חסר לך? איזה מידע היית רוצה לקבל ואינו מופיע כאן? מה חסר כדי שתוכל להיענות לבקשה שלי בצורה מיטבית.

תופתעו לראות שפעמים רבות הבינה המלאכותית המעצבנת הזו יודעת להצביע על דברים חשובים, שכדאי באמת לכלול בטקסט. אלו יכולים להיות דברים שלא חשבתם עליהם, דברים שוויתרתם עליהם כי הכתיבה שלהם דורשת יותר מאמץ או דברים שבעיניכם חשובים פחות, אבל משמעותיים למקבל ההודעה.

למה אני כותב "תופתעו"? כי בעיניי זו אחת האינדיקציות הכי טובות לכך שמדובר בתוצר של בינה מלאכותית. אנחנו מורגלים במשך שנים לספק למחשבים אינפוט מסוים ולקבל אאוטפוט שעונה בדיוק על מה שציפינו לקבל. היתרון של בינה מלאכותית היא היכולת שלה לענות גם בלי שנזין את כל הפרטים, להבין בעצמה למה כדאי להתייחס ובכך להוסיף מידע שלא ביקשנו כלל – אבל אנחנו צריכים אותו.

ההגדרה לבינה מלאכותית של מרווין מינסקי, אחד המייסדים של מעבדת הבינה המלאכותית של MIT, היא (בתרגום חופשי) "התנהגות של מחשב, שאילו היתה מבוצעת על ידי בן אנוש היינו מגדירים אותו כאינטליגנט". אני מוסיף על כך שהאינדיקציות הכי טובות לכך היא אם התוצאה שקיבלתם גורמת לכם לומר "וואו" או "מעניין" או "מפתיע", דווקא בגלל שהמחשב החזיר לכם תשובה שמתייחסת גם למה שלא שאלתם עליו במפורש.

וזה בדיוק מה שעושה השאלה "מה חסר במסמך שלי?". היא לא תוביל לתשובה שכבר הכרתם, אלא דווקא לתשובה שמחדשת לכם.

תודה לענבל ולגדעון על ההזמנה. ניפגש בסדנאות הבאות.