לפני כמה ימים העברתי הרצאה לחברה שעובדיה רגילים לטוס ברחבי העולם כחלק מהשגרה המקצועית שלהם. אחד מהם סיפר על ההפתעה שלו בפעם הראשונה שבה הבין שיש בעולם ערים עם שמות זהים, כמו טריפולי, בירת לוב, וזו בעלת אותו שם שנמצאת בלבנון. הסיכוי שאחד מעובדי החברה יגיע לאחת מהן נמוך מאד, אז חיפשתי דוגמא אחרת כדי להמשיך את הדיון. השתמשתי בציוץ שנתקלתי בו לאחרונה מספר פעמים והעלה חיוך על פניי, לפיו בשדה התעופה של זלצבורג באוסטריה יש דלפק מיוחד למי שנחת שם בטעות, במקום באוסטרליה.
כאן כבר נתקלתי בתגובות נזעמות, שהסבירו לי, בצדק, שזו סתם אגדה אורבנית. אני בסך הכל רציתי דוגמא משעשעת ויצא שהפצתי פייק, או לפחות הלצה אינטרנטית.
כשסיפרתי על הפדיחה באותו יום לחבר שמספק לי לא מעט אנקדוטות, הוא אמר שזה הזכיר לו את האגדה האורבנית על כך שאדם ממוצע בולע עד 8 עכבישים במהלך החיים בגלל שינה עם פה פתוח. אחד המקורות לאגדה הזו היא כתבה על 50 פרטי טריוויה שפורסמה בגארדיאן הבריטי כבר לפני 25 שנים. בכתבה הזו צוטט מאמר של הכותבת ליסה בריג'יט הולסט ב- PC Professional בשנת 1993. הולסט ציטטה את הסטטיסטיקה המטרידה הזו מתוך ספר בנושא חרקים שיצא לאור ב- 1954.
אלא שהנתון הזה הוא שטות גמורה. בעמוד 24 של הספר, אליו מפנה הולסט, לא נאמר דבר על עכבישים. מה שיותר חשוב הוא ששמה של הכותבת, Lisa Brigit Holst, הוא לא יותר מאנגרמה (ערבוב אותיות) של המשפט This is a big troll. הטרלה של הטרלה….
יש הרבה הטרלות משעשעות שרצות ברשת, חלקן מחזיקות מעמד שנים. אחת האהובות עליי במיוחד היא זו של "המדרגות של אשר" – סטודנטים במכון הטכנולוגי של רוצ'סטר RIT יצרו כמות מרשימה של תכנים אינטרנטיים שנועדו "להוכיח" שבבניין המכון יש מדרגות אינסופיות.
כתבתי כבר לא פעם על חובת הזהירות בצריכת תכנים ברשת, בעיקר על רקע קלות היצירה של פייק באמצעות בינה מלאכותית. אז למה בכל זאת הסיפור על העכבישים הותיר אותי מחייך? מפני שהיוצרים שלו השאירו "חתימה סמויה" בדמות האנגרמה, שמאפשרת להוכיח (או לפחות לשכנע אנשים בעלי הגיון סביר ומעלה) שמדובר בהטרלה. אין כאן רוע, אין נסיון להפיק רווחים ויש אפשרות לרדת מהעץ באמצעות הומור.
כבר יצרתם הטרלה? תשאירו חתימה כזו. זה רק ישדרג אותה.