Crowdfunding
מה זה? מימון המונים הוא גיוס של כסף שמושקע או נתרם מקבוצות רחבות בציבור, שאינן בהכרח משקיעים מקצועיים.
אפשר להרחיב? מימון המונים היה קיים עוד לפני עידן האינטרנט, אבל התרחב בצורה דרמטית עם כניסתן של פלטפורמות דיגיטליות כמו Indiegogo ו- Kickstarter, ועם חקיקה תומכת בעולם. ישנם מודלים שונים של מימון המונים – חלקם במודל שדומה יותר לתרומה של הציבור במיזם וחלקם דומה להשקעה של קרן הון סיכון שמפוזרת בין המוני משקיעים.
יש דוגמא? חברת OurCrowd היא חברת מימון ההמונים הגדולה ביותר שיצאה מישראל. עד היום הגיעו לאקזיט 39 חברות שגייסו כסף באמצעות הפלטפורמה. החל מ- 2019 היא נחשבת למשקיע האקטיבי ביותר בישראל. בישראל פעילות כיום גם Pipelbiz ו- Exit Valley.
VC
מה זה? קרן הון סיכון היא קרן השקעות פרטית המגייסת בעצמה כספים ממשקיעים שונים ומשקיעה אותם בסטארטאפים מתוך ציפיה לתשואות גבוהות.
אפשר להרחיב? ישנן מגוון רחב של קרנות הון סיכון, בעלות מאפיינים שונים – תאגידיות או פרטיות, בינלאומיות או מקומיות ועוד. לכל אחת מהן יש מדיניות השקעה שונה (כמו העדפה לסבבים מוקדמים/מאוחרים, התמקדות בטכנולוגיות ספציפיות ועוד). בתמורה לסיכון בהשקעה הקרן מבקשת אחוז בעלות לא קטן מהסטארטאפ.
יש דוגמא? במהלך כל שנת 2019 בוצעו בישראל 308 עסקאות של קרנות הון סיכון בערך כולל של 6.4 מיליארד דולר.
Strategic partner
מה זה? שותף אסטרטגי הוא גוף שיש לו יכולת להשלים יכולות שחסרות לסטארטאפ או למנף יכולות שיש לסטארטאפ באופן שמשרת את שני הצדדים.
אפשר להרחיב? משקיע שהוא שותף אסטרטגי יבצע בדרך כלל השקעה משמעותית בחברת הסטארטאפ, אבל חשוב מכך – הוא מביא עמו נכסים נוספים מלבד כסף, שיהיה לסטארטאפ קשה להשיג בדרכים אחרות. שותף כזה יכול להיות, למשל, חברת ענק עם לקוחות קיימים שהמוצר של הסטארטאפ יכול להתאים להם, או חברה בעלת טכנולוגיה משלימה שרואה בשותפות דרך לקצר משמעותית תהליכי פיתוח.
יש דוגמא? דוגמא עדכנית להשקעה של שותף אסטרטגי כזו היא ההשקעה של כמה מיליונים (שהיקפה המדויק לא נחשף…) של חברת ויזה העולמית בסטארטאפ הישראלי ChargeAfter, שמציעה לבתי עסק פלטפורמה למימון עבור הלקוחות ממגוון מקורות בעת הרכישה.
Private Equity
מה זה? קרן השקעות פרטיות (PE) כוללת בדרך כלל מספר אנשי עסקים שמגייסים הון מגופים שונים, דוגמת קרנות פנסיה, בנקים או משקיעים פרטיים אמידים במיוחד, ומבצעת השקעה לתקופת זמן מוגדרת מראש בחברות שכבר מניבות רווחים.
אפשר להרחיב? קרנות פרטיות יחפשו לרוב את הזדמנויות ההשקעה שלהן בחברות רווחיות שצפויות להמשיך להרוויח ב- 5-10 השנים הקרובות. הקרן תשאף לעסקה שמאפשרת לה השקעה ואפילו שליטה בהתנהלות החברה המושקעת, ובתמורה תפעל כדי להשביח אותה ולהעלות את ערכה. בתום התקופה הקצובה של הקרן ניתן לגייס קרן חדשה שתמשיך את קודמתה. קרנות הון סיכון הן למעשה מקרה פרטי של PE, כאשר הסיכון הוא גבוה במיוחד (רעיון שטרם הוכח בפועל, למשל).
יש דוגמא? אחת הדוגמאות הבולטות של PE בישראל היא רכישת השליטה בחברת ארמיס על ידי קרן Insight האמריקאית תמורת 1 מיליארד דולר בתחילת 2020. בנוסף ובמקביל, גם הקרן של גוגל נותרה בעלת מניות בחברה ואפילו הרחיבה את ההשקעה.
IPO
מה זה? הנפקה בבורסה היא פעולה המשמשת לגיוס הון על ידי הצעה של ניירות ערך לציבור. חברה המעוניינת לגייס כסף מהציבור יכולה להנפיק בבורסה מניות, אגרות חוב, אופציות, ניירות ערך אחרים או שילוב של אלו באותה הנפקה. הנפקה ראשונה לציבור הופכת חברה פרטית לחברה ציבורית.
אפשר להרחיב? בהנפקה של מניות מגויס הון באמצעות מכירה לציבור של חלק מהבעלות על החברה. לעומת זאת, בהנפקה של אגרות חוב (אג"ח) מגויס הון תמורת התחייבות להחזירו בתוספת ריבית ולעיתים גם הצמדה. ההנפקה מאפשרת למשקיעים בחברה לממש חלק מאחזקתם בה ולכן דומה באופן מסוים ל- Exit למרות שאין חברה ספציפית שרוכשת השליטה.
יש דוגמא? הנפקת ההייטק הגדולה של השנה 2020 בנאסד"ק יצאה לדרך עם מעורבות ישראלית לא קטנה. חברת ZoomInfo גייסה 935 מיליון דולר לפי שווי של 8 מיליארד דולר – מעל השווי המצופה. החברה, שנוסדה על ידי יונתן שטרן בשנת 2000, מחזיקה בישראל מרכז פיתוח הממוקם ברעננה ומעסיק כ- 150 עובדים, וחלק גדול מבכיריה יושבים בארץ
Exit
מה זה? אקזיט הוא השלב בו היזמים של חברת הסטארטאפ מוכרים את המניות בחברה שהקימו לחברה אחרת, בדרך כלל תאגיד גדול יותר שמעוניין לשלב את הטכנולוגיה שפיתחה החברה במוצריו. אקזיט מוצלח יביא לא רק החזר השקעה ליזמים וליתר המשקיעים בחברה, אלא גם לתשואה גבוהה מאד (נמדד לרוב במכפיל על גובה ההשקעה).
אפשר להרחיב? בישראל אוהבים לדבר ולכתוב על כמות האקזיטים הגדולה, שמזרימה לכאן כסף רב, שמהווה מנוע צמיחה לטכנולוגיות חדשות ומושכת חברות בינלאומיות רבות להקים מרכזי פיתוח. מצד שני, יש גם מי שטוענים שאקזיטים רבים בשלבים מוקדמים של חברות בישראל מקשה על התפתחות של חברות ענק כאן ומקשה על מנהלים להתנסות בניהול ברמה בינלאומית
יש דוגמא? רובנו מכירים את האקזיט הגדול ביותר אי פעם בישראל – המכירה של חברת מוביליאיי לאינטל בשנת 2017, אבל מה היה האקזיט השני בגודלו? בשנת 2019 הושלמה הרכישה של חברת Melanox על ידי Nvidia תמורת 6.9 מיליארד דולר, ובכך הוקם למעשה מרכז הפיתוח של הענקית העולמית בישראל.