הגמל לא הולך יחף

לפני שבועיים פירסמתי רשימה של הטיות חשיבה שמשפיעות על עבודת המודיעין. מאז אני רואה רק זברות סביבי. אני יודע שהמשפט הזה נשמע מוזר בפעם הראשונה, אבל תמשיכו לקרוא ותבינו מה הקשר.

את האינדיקציה הראשונה לכך שאף אחד לא חסין מפני הטיות חשיבה קיבלתי עוד לפני שהרשימה עצמה פורסמה. חברים שראו טיוטה שלה שאלו, ספק בצחוק, אם יש כזה דבר "ההטיה של ההטיות". אני לא יודע אם התשובה שלי היא התשובה הפורמלית של חוקרי קוגניציה, אבל האינסטינקט שלי היה להצביע על הטיית הכתם העיוור – הקושי שלנו לזהות אצל עצמנו הטיות חשיבה. במילים אחרות, אנחנו נוטים לייחס לאחרים הטיות חשיבה יותר מאשר לעצמנו. ברור לנו, משום מה, שאנחנו כל כך מודעים לטעויות אפשריות, עד כדי כך שאם יש לנו ויכוח עקרוני עם מישהי על הפרשנות של אותם הנתונים – היא זו שלא מצליחה להבין שהיא מקובעת או מוטית משיקולים לא רלוונטיים.

מודעות להטיות אפשריות היא קריטית, אבל היא אינה מחסנת מפניהן.

האינדיקציה השניה לעוצמתן של הטיות החשיבה הגיעה בצבעים של שחור ולבן. באחד הקורסים שלי אני משתמש בכל מפגש שבועי בתמונה מעניינת שנתקלתי בה בימים האחרונים. באותו מפגש הצגתי תמונה שקיבלתי באחת מקבוצות הווטסאפ, ובה זברה צעירה שנולדה בקניה עם נקודות במקום פסים.

Dotted Zebra

חיפוש זריז באינטרנט העלה שבכלל לא מדובר בתמונה חדשה. הזברה המנוקדת הראשונה התגלתה בשמורת מסאי מארה בקניה בספטמבר 2019 וזכתה לפירסום רב בזכות התבנית הייחודית של הפרווה שלה. למי שרוצה לשמור על קשר, קוראים לה טירה (על שם מדריך הטיולים שגילה אותה) ויש לה אפילו ערך ויקיפדיה משלה

הפסים של הזברות הם כל כך בולטים עד שזה הופך להיות המאפיין הכמעט יחיד שאנחנו מתמקדים בו. הנה, למשל, שלוש עובדות שקשורות לפיג'מה של הזברה, שכדאי להכיר:

אנחנו כל כך אובססיביים לגבי הפסים של הזברה, שאנחנו מתעלמים ממאפיינים אחרים שלה, כמו העובדה שהיא יכולה להיות גם קצת פחות מקסימה כשהיא כועסת או חוששת, ואפילו להיות מסוכנת. להתמקדות הזו בתכונה אחת מרכזית קוראים הטיית הבולטות. היא גורמת לנו גם לייחס הסתברות גבוהה מדי לאירועים נדירים, בגלל מיקוד הקשב בנתון חריג אחד.

רוצים להתמודד עם הטיית הבולטות כשאתם לומדים על זברות? ממש לאחרונה זוהתה זברה לבקנית בשמורת סרנגטי בטנזניה, אז כל הסיפור של הפסים פחות רלוונטי עבורה. עכשיו נסו למצוא לגביה דברים מעניינים אחרים.

האינדיקציה השלישית שקיבלתי בנושא הפגיעות שלנו להטיות חשיבה היתה העובדה שפתאום התחלתי לראות זברות בכל מקום. כל מעבר חציה קיבל גוף וזנב; כל כלב עם כתמים נראה לי מפוספס; נדמה לי שכל מותג אופנה הכניס לקולקציה שלו חולצות פסים; כל ברקוד התחיל לזוז לי מול העיניים…

אפילו ביצירות אמנות של חיות אחרות גיליתי זברות שפספסתי עד עכשיו: לד"ר סוס יש ספר שנקרא "מעבר לזברה" (שלא יודפס יותר), וללהקת הגי'רפות יש שיר בשם "פינק זברה" (אגב, באלבום "אין כניסה לפילים"…).

כל אלו היו שם תמיד, זה רק אני שהתחלתי לראות אותם פתאום. למצב הזה, שבו אנו מתחילים לזהות סביבנו דברים שלמדנו לאחרונה, קוראים "תופעת באדר מיינהוף". מקורה של התופעה בשתי הטיות קוגניטיביות: הטיית הקשב הסלקטיבי, שגורם לנו לשים לב יותר לדברים מסויימים על פני אחרים, והטיית האישוש, שגורמת לנו להעדיף מידע שמתאים להעדפות ולאמונות שלנו.

והנה האינדיקציה האחרונה למגבלות החשיבה שלנו, שהיוותה עבורי שיעור נוסף בצניעות. אחת מתמונות הזברות שבהן נתקלתי בשבועיים האלו היתה תמונה של עדר זברות בצילום מדהים מרחפן שנמצא בדיוק מעליו, בשעה שהשמש הנמוכה בשמים מטילה צל שחור שלהן. זוית הצילום יצרה אשליה אופטית כאילו הצל הוא החיות האמיתיות.

Zebra shadows

התמונה הזו רצה ברשת בימים האחרונים, וסחטה מחמאות כמו "תמונת השנה". התמונה אכן מרשימה מאד, אבל למעשה צולמה כבר ב- 2018 על ידי בברלי ג'וברט עבור נשיונל גי'אוגרפיק. בתור ותיק אינטרנט (אוקיי, בתור מבוגר!) התמונה הזו הזכירה לי מיד תמונה דומה עם אפקט של צל שיוצרים גמלים במדבר. התמונה הזו פורסמה על ידי ג'ורג' שטיינמץ כבר ב- 2006.

"אתם רואים?" אמרתי למשתתפי הקורס? "זה המקור. מי שצריך לקבל את המחמאות הוא ג'ורג' שטיינמץ".

ואז פנתה אליי אחת המשתתפות ושאלה בשקט: "אבל אולי היתה תמונה דומה עוד לפני 2005?"

השתתקתי. חשבתי שהתגברתי על הטיית האחרונות, שגורמת לנו להתייחס למידע עדכני יותר מאשר למידע ישן, ובכך פוגעת ביכולת שלנו ללמוד מטעויות עבר, גם כפרטים וגם כחלק מארגונים. מסתבר שהלכתי צעד אחד בכיוון הנכון, אבל לא בדקתי אם צריך להמשיך את הבדיקה באותו כיוון.

 

אז מי שכותב על הטיות חשיבה לא חסין מהן. הסנדלר הולך יחף, או אולי עדיף הפעם לבחור בביטוי הקרוב: הגמל לא רואה את הדבשת שלו.

במהלך החיפוש מצאתי את תמונת הפילים הזו, שצילם מייקל פוליצה במרץ 2006.

אבל בינתיים לא מצאתי תמונות דומות ותיקות יותר. בכל זאת, משהו אומר לי שיש. יכולים לעזור לי למצוא?

 

עד כאן להפעם.