הבוקר נתקלתי בציוץ הזה בטוויטר של סאם האריס, סופר אמריקאי שהוא גם חוקר מוח שמרבה לדבר על כך שהמדע יכול לפתור בעיות מוסריות. מה שתפס לי את העין לא היה ההמלצה להשאר בבתים בגלל סיכון וירוס הקורונה – כאלו ראינו הרבה לאחרונה, וסביר שנראה עוד בהמשך. אותי דוקא עניין יותר השלט האדום המתומן הזה, שמשמש כדי להזהיר אחרים ולקרוא להם לעצור. איפה כף היד שאמורה להיות עליו?
We came to work for you. Please stay home for us. https://t.co/1eD21b3iOw
— Sam Harris (@SamHarrisOrg) March 22, 2020
אז הלכתי לבדוק. מתומן, אדום, כף יד – בטוח נמצא כאן משהו חדש שטוב לדעת.
נתחיל בבייסיק: ברור שתמרור עצור הוא אחד התמרורים עם יחסי הציבור הכי טובים בעולם. כולם מבינים שהוא חשוב, ולכן יש תמרור כזה בכל מדינה בעולם. הוא לא כמו התמרורים האלו, שהם כנראה ייחודיים לאיזורים מאד מאד ספציפיים בעולם…
תמרור העצור הראשון הוצב במישיגן ב- 1915, ועליו היתה כתובה המילה "עצור" בצבע שחור על רקע לבן. כבר ב- 1922 התחילו להשתמש בצורת המתומן לתמרור הספציפי הזה, כדי שיהיה אפשר לזהות אותו בקלות גם אם מגיעים מהכיוון ההפוך, וגם בשעות החשיכה.
הצבעים והמידות של התמרור דווקא השתנו כמה פעמים לאורך ההיסטוריה, אבל החל מסוף שנות הששים אושרו על ידי האיגוד האמריקאי לבטיחות בדרכים ועל ידי מועצת וינה לשלטי רחוב ותמרורים באירופה (לא המצאתי, יש מועצה כזו!) המאפיינים שאנחנו מכירים היום ברוב העולם:
- תמרור בצורת מתומן
- מספר גדלים אפשריים, בהתאם למהירות הדרך ותנאי הראות
- רקע אדום וכיתוב לבן באנגלית או בשפת המקום
כף יד בתוך מתומן זה למעשה די ייחודי
האמת היא שברוב המדינות בעולם תמרור העצור הוא טקסטואלי. במדינות שבהן מניחים שרוב הנהגים קוראים (ומבינים) אנגלית מופיע הטקסט STOP. במדינות אחרות תופיע המילה בשפה המקומית במקום או בנוסף לאנגלית
יש מקומות שבהם יש וריאציות קצת שונות בצורה או בצבע של התמרור, כמו המדינות האלו. אני אהבתי במיוחד את לוב וצפון קוריאה, שלא הצליחו לבחור צורה, אז הלכו על בטוח.
אבל למי יש תמרור עצור עם כף יד? למיטב בדיקתי כיום מופיע הסמל הזה רק בתמרורי עצור בפקיסטן ובישראל. פעם היו בעוד מדינות, אבל כנראה שכל השאר "התיישרו", ואנחנו נשארנו די ייחודיים. אם אתם מכירים עוד מדינות שמשתמשות בסימן ויזואלי כמו כף יד – תוסיפו תגובה כאן בפוסט ואני מבטיח לעדכן.
הסיבה לבחירה בסימן ויזואלי היא הרצון להימנע בכתיבת הטקסט בשפות הרשמיות של המדינה. בישראל זה היה מחייב לכתוב "עצור" בעברית, ערבית ואנגלית.
בפקיסטן יש אמנם רק שתי שפות רשמיות – אנגלית ואורדו – אבל מדברים בה בהרבה שפות אחרות, מכיון שיש בה קבוצות אתניות רבות. אני לא ידעתי שמקור שמה של פקיסטן הוא ראשי התיבות של חמשת המחוזות שמרכיבים אותה: פנג'אב, אפגאניה, קשמיר, סינד ובלוצ'יסטן .
כף יד יכולה להיות מילה גסה
הרמה של כף היד נראית לנו כמו סימן בסיסי ל"עצור". זה באמת ככה ברוב המדינות בעולם – זו תנועה שיש בה מרכיב אינסטינקטיבי פיזי של מניעת התקרבות.
אז זהו, שיש חריגים. והחריג הבולט ביותר היא יוון, שם צריך להזהר במיוחד כאשר מרימים כף יד קדימה מול הפנים של אדם אחר. למעשה, להרמת כף יד פתוחה יש שם מיוחד – מוצה (mountza), והיא נחשבת לצורת עלבון מסורתית. יווני שרוצה להעליב עוד יותר את מי שעומד מולו יכול לעשות את התנועה עם שתי ידיים (double mountza), להוסיף התגרות מילולית או קללות או להתקרב בצורה מאיימת. אל תנסו את זה בבית…
יש כמובן עוד דוגמאות למחוות גוף ותנועות ידיים שמשנות משמעות במעבר בין תרבויות, אבל רובן בוטות אפילו עוד יותר, אז נעזוב אותן כרגע.
ממש קל לחשב שטח של מתומן משוכלל
נחזור לתמרור. אנחנו זוכרים שהוא מתומן, וזו צורה ששווה להתעכב עליה לרגע. למתומן יש כמובן שמונה צלעות, אבל בעברית העדיפו להשתמש בשם שכולל ת' במקום ש', כמו בערבית ובארמית, כדי שלא יחשבו שהוא משומן.
מתומן שכל הצלעות בו שוות נקרא מתומן משוכלל. מסתובבים סביבנו לא מעט מתומנים משוכללים, כי הוא נחשב לצורה יפה מבחינת עיצוב. באדריכלות אפשר למצוא גם לא מעט מבנים שהצורה שלהם, או לפחות של הבסיס שלהם, היא מתומן משוכלל. ברשימה הזו אפשר למצוא מבנים בכל יבשת בעולם, החל בפגודות בסין, דרך מבני תרבות מפוארים באירופה ועד מבנים מודרניים פרטיים וציבוריים.
אם אני צריך לבחור רק שניים מהם, אני אשמח שתזכרו את השניים הבאים:
כיפת הסלע, המבנה המוסלמי המפואר שנמצא על הר הבית בירושלים, היא בעלת בסיס מתומן. האורך של כל אחד משמונת הקירות שלה הוא 18 מטרים, והיא נחשבת לפנינת אדריכלות ואמנות מודרנית. אם אתם רוצים ללמוד עוד קצת, לכיפת הסלע יש אתר אינטרנט רשמי שנקרא Dome of the Rock.
המבנה השני פחות מוכר. מדובר במבנה שמכונה פשוט "האוקטגון" ונמצא באי רוזוולט שבניו יורק. הוא נבנה במקור כבית חולים פסיכיאטרי, אבל היום הוא בית מגורים. ככה הוא נראה מבחוץ ומבפנים:
אז איך יודעים מה השטח שמכסה מתומן משוכלל כמו אלו? פשוט מאד! אם חוסמים מתומן משוכלל בתוך ריבוע, כל צלע של המתומן מכסה חצי מצלע הריבוע החוסם. המרחק מקצה הצלע של המתומן עד לכל אחד מקודקודי הריבוע הוא אורך צלע המתומן מחולק בשורש של 2 (ככה אמר פיתגורס).
אפשר לראות בשרטוט הבא שאם נחבר את ארבע ה"פינות" שמקיפות את המתומן נקבל ריבוע שאורך צלעו כאורך צלע המתומן. מכאן ועד לחישוב הדרך כבר קלה יחסית.
יש סיבה לכך שחלק ממגשי הפיצות הם בצורת מתומן
כל פוסט שמתייחס לפיצה הוא טוב, וכדאי לקרוא אותו לעומק, גם אם הוא בא אחרי נוסחאות של מתומנים. למעשה – מיד תבינו את הקשר.
רוב הפיצות בעולם הן עגולות! לא כולן, אבל רובן.
רוב מגשי הפיצות בעולם הם ריבועיים! לא כולם, אבל רובם.
אז למה יש מגשי פיצות בצורת מתומן? כי זו פחות או יותר ההתפשרות הכי טובה בין קופסא עגולה, שקשה לייצר, לבין קופסא ריבועית שהיא בזבזנית יותר בחומר ותופסת קצת יותר מקום.
ואם עושים את הקופסא בצורה של מתומן משוכלל, אפשר להשתמש בה גם כדי לסמן את החלוקה של הפיצות לשמונה סלייסים שווים כדי למנוע מריבות.
מי שמעדיף דווקא קופסאות מרובעות הוא סקוט ווינר, מומחה לקופסאות פיצה והמחבר של הספר "ויוה לה פיצה – האמנות של קופסאות הפיצה", שבדק 650 קופסאות שונות והעדיף דווקא אחת מרובעת שנמכרת בהודו.
מצד שני, פיצה האט עשתה ניסוי בשנה שעברה עם מגשי פיצה עגולים. אני לא יודע מה היתה ההחלטה הסופית שלה, אבל אם זה מצליח – זה נראה לי לגמרי שובר שיוויון…
על תמרור ועל תמר
אז בואו נחזור לסיום לתמרורים. מסתבר שהמילה "תמרורים" מופיעה באותו פרק בתנ"ך פעמיים, אבל בכל פעם נגזרת משורש שונה ובעלת משמעות שונה.
בירמיהו פרק לא, אחת מנבואות הנחמה המפורסמות ביותר, נכתב " קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים רָחֵל מְבַכָּה עַל בָּנֶיהָ…. כֹּה אָמַר ה': מִנְעִי קוֹלֵךְ מִבֶּכִי וְעֵינַיִךְ מִדִּמְעָה". המילה תמרורים כאן נגזרה מהשורש מ.ר.ר., המוכר לנו מהביטוי למרר בבכי.
כמה פסוקים לאחר מכן אומר ירמיהו כך " הַצִּיבִי לָךְ צִיֻּנִים, שִׂמִי לָךְ תַּמְרוּרִים, שִׁתִי לִבֵּךְ לַמְסִלָּה דֶּרֶךְ הָלָכְתְּ, שׁוּבִי בְּתוּלַת יִשְׂרָאֵל שֻׁבִי אֶל עָרַיִךְ אֵלֶּה ". ציונים הם סימני דרך, והפרשנות המקובלת היא שגם תמרורים הינם במשמעות דומה.אחד הפירושים המקובלים למילה זו הוא של רש"י – תמרים קטנים נטועים לסימן בדרך.
אז למה זה קשור לתמרור העצור עם כף היד? כי עלי עץ הדקל מכונים "כפות תמרים" על שום הדמיון שלהם לכף היד של האדם. כך זה בעברית, כך זה גם באנגלית (Palm). מה לגבי שפות אחרות?
עד כאן להפעם.